Mit kíván a Sysadmin?22 év tapasztalat az IT outsourcing és a hálózati informatika világában. Ennyi idő alatt nem csak megismerni, de megérteni is illik a szakmabelieket - mi motiválja, mi lelkesíti az informatikusokat? Mit kíván a piac, és mit az IT szakmában dolgozók? Utóbbira kerestük a választ a HWSW által szervezett Sysadmin day-en.
 
Nap mint nap találkozunk új jelöltekkel, álláskeresőkkel, vagy épp pályaváltókkal. Ahány személyiség, annyi mozgatórugó - mindenki mást keres vagy lát meg egy adott pozícióban; sokszor személyiségfüggő, hogy kinek mi imponál - a magasabb fizetés, bejárással, vagy az alacsonyabb, remote munkavégzéssel?!  Különösen fontos kérdés ez egy olyan területen, ahol hatalmas a munkaerőpiaci verseny. Természetes hát, hogy igyekszünk trendeket, tendenciákat keresni és ez alapján kialakítani a legmegfelelőbb toborzási-, kiválasztási folyamatokat és munkahelyi feltételeket. 

A Sysadmin day-en száznál is több, IT területen dolgozó emberrel beszélgettünk, arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen számukra az ideális munkahely és hogy milyen nehézségekbe ütköznek az álláskeresési folyamatban.

Létezik A Tökéletes Munkahely? 

Valószínűleg senkit nem lep meg, hogy a remote munkavégzés a tavalyi rangsor aljáról az élmezőnybe, rangsorunk 4. helyére csúszott fel. Egyre több álláskeresőnél kritérium a remote vagy hibrid munkavégzés, nem is beszélve arról, hogy így a cégeknek messzebb élő, akár határon túli munkaerő foglalkoztatására is lehetősége nyílik. A lista élén töretlenül a szakmai fejlődési lehetőség és a képzések állnak, bátran kijelenthetjük tehát, hogy a munkavállalók fejlesztésébe, tanulásába való invesztálás mindenképpen megtérül. A rangsor 2. helyét a figyelmes és emberséges vezetőtől a jó közösség vette át – a Covid elszigeteltsége után az emberek vágynak arra, hogy egy összetartó csapat tagjai legyenek. A céges csapatépítők jó hatással lehetnek a munkavállalók motivációjára és a lendület megtartására. Természetesen a toplistáról nem maradhat le a piacképes fizetés sem, az infláció miatt különösen fontossá vált a versenyképes juttatási csomag, mint munkaerő-megtartási eszköz. 

Ha váltani kell, az nagyon ritka esetben döccenőmentes – legalábbis a megkérdezettek szerint. 

Az álláskeresők számára ugyanis a releváns pozíciók felkutatása a 2. leggyakrabban előforduló nehézség – sokszor nem egyeznek a munkaerőpiaci igények és a kínálat. A fent említett prioritások folyamatosan változnak a munkaerőpiacon, így érdemes figyelemmel követni, mi az, ami vonzó a jelentkezőknek, és ehhez igazítani a mi eszköztárunkat, lehetőségeinket is. Ha pedig a pozíció megragadta az álláskereső figyelmét, érdemes lehetőséget adni neki a kérdezésre – a 3. legnagyobb probléma, hogy a jelöltek nem tudnak pontosabb, részletesebb információkat szerezni a pozícióról. Amennyiben a jelentkező az első nagy akadályon, azaz a számára szimpatikus pozíció megtalálásán túllendült, a legtöbbet említett problémába, a túl hosszú kiválasztási folyamatba ütközik. Érdemes tehát ennek az időnek a lerövidítésére és a jelentkezők folyamatos tájékoztatására törekednünk. 

A munkaerőpiac egy folyamatosan változó, fejlődő, piaci történésekre reagáló terület. Ha ismerjük a munkavállalóinkat és a jelentkezőket, nem csak a hard skilleket és a tapasztalatot vesszük górcső alá, hanem egyénként, a személyiségre és motivációra építve kezeljük őket, egy sokkal összetartóbb és cégünk iránt elkötelezett csapatot építhetünk fel.Iratkozz fel a Nexpery hírlevelére, hogy elsőként értesülhess a kedvezményekről, friss hírekről!